To διήμερο 16 & 17 Ιουνίου, στα πλαίσια του έργου CAP3D – KAΠ για Οικονομική, Περιβαλλοντική & Κοινωνική Βιωσιμότητα, και της δράσης CAP3D – Farm2School, υλοποιήθηκαν τα βιωματικά εργαστήρια με δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων σε δύο σχολεία της Δυτικής Αθήνας.
Στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, σχολεία και τα δύο με πολυετή παράδοση σε σχολικούς κήπους, συμμετείχαν οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, αλλά και γενικότερα η σχολική κοινότητα (δάσκαλοι και γονείς).
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις διευθύντριες των σχολείων κα Εύη Τσετσέκου (14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω) και κα Βίκυ Γεωργίου (10ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων), αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς για τη φιλοξενία και τη συνεργασία τους.
Στα σχολεία διοργανώθηκαν θεματικά εργαστήρια για τη σημασία της βιοποικιλότητας και τα φυτά της Ελλάδας και Μεσογείου: ενδημικά, φαρμακευτικά φυτά, αλλά και φυτά μετανάστες που εγκλιματίστηκαν στο μεσογειακό κλίμα και αποτελούν μέρος των καλοκαιρινών λαχανικών στον κήπο μας (πχ τομάτα, πιπεριά, καλαμπόκι, φασολιά, κολοκύθα). Μιλήσαμε για την μεσογειακή διατροφή, και για τα τεράστια οφέλη της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία. Αναφερθήκαμε στα πιστοποιημένα για την ποιότητά τους προϊόντα, τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη ΠΟΠ/ΠΓΕ. Επισημάναμε τα οφέλη των έξυπνων και πράσινων καλλιεργητικών πρακτικών. Τέλος αναφερθήκαμε στο ρόλο των ελληνικών συνεταιρισμών και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα παραπάνω θέματα.
Στις δράσεις έλαβαν μέρος εκτός από τους μαθητές, δάσκαλοι του σχολείου, γονείς από τον σύλλογο γονέων, η κα Ελένη Νιάρχου (υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Διεύθυνσης Γ΄ Αθήνας).
Η δράση CAP3D – Farm2School υλοποιήθηκε από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που εκπροσωπήθηκε στους σχολικούς κήπους από την κα Έλλη Τσιφόρου (Γενική Διευθύντρια) και την κα. Δήμητρα Χουχορέλου (Τμήμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων). Τις δράσεις στους σχολικούς κήπους σχεδίασαν και συντόνισαν οι γεωπόνοι της Med Culture κ.κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Μαρία Καψάλη και Σπήλιος Πέτζας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων στα σχολεία ήταν το παρακάτω:
14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω (16 Ιουνίου 2021)
Θεματολογία – παράλληλα με τα εργαστήρια (2 τάξεις):
Μεσογειακή διατροφή (Βιοποικιλότητα, μεσογειακό οικοσύστημα, μεσογειακή δίαιτα και οφέλη, τα φυτά της μεσογειακής διατροφής) και Καλοκαιρινός λαχανόκηπος (φυτά μετανάστες που εγκλιματίστηκαν στην Μεσόγειο).
Περιγραφή
Εμπλέκουμε την πολιτική της Ε.Ε. (βιοποικιλότητα) με την σημασία της μεσογειακής διατροφής.
Συζητήσαμε για τη Μεσόγειο η οποία με το ιδιαίτερο κλίμα της, τη φυσική βιοποικιλότητα, αλλά και το αντάμωμα από την αρχαιότητα τόσο διαφορετικών ανθρώπινων πολιτισμών· αποτελεί ταυτόχρονα και μια περιοχή, όπου καλλιεργούνται και καταναλώνονται ιδιαίτερα και υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα. Η ελιά, το αμπέλι, τα λαχανικά & τα λαχανευόμενα, τα βότανα, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, το μέλι , τα αυγά και τα ιδιαίτερα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής, αποτελούν σήμερα μια συνολική πρόταση υγιεινής διατροφής, γνωστή ως Μεσογειακή.
Δημιουργήσαμε παραγωγικούς και οικολογικούς καλοκαιρινούς λαχανόκηπους στα παρτέρια μιλώντας για το έδαφος, τη συγκαλλιέργεια, την αμειψισπορά, τις τοπικές ποικιλίες και τα είδη που ήρθαν από την Αμερική αλλά αποτελούν πλέον μέρος της μεσογειακής διατροφής, πχ τομάτες, πιπεριές, κολοκύθες.
Φωτογραφικό Υλικό
10ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων (17 Ιουνίου 2021)
Θεματολογία – παράλληλα με τα εργαστήρια (2 τάξεις):
Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά και Καλοκαιρινός λαχανόκηπος (φυτά μετανάστες που εγκλιματίστηκαν στην Μεσόγειο).
Περιγραφή
Το σχολείο έχει έναν όμορφο βοτανόκηπο και κάναμε συλλογή βοτάνων και ένα εργαστήριο/εισήγηση για το ρόλο και τις χρήσεις τους. Συζητήσαμε για τα σημαντικότερα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της Ελλάδας και της Μεσογείου, πολλά από τα οποία φιλοξενεί και o κήπος του σχολείου. Μάθαμε για το ρόλο τους, την ιστορία τους ως θεραπευτικά βότανα, για τα μυστικά της καλλιέργειας τους, για τη συλλογή και για τις χρήσεις τους.
Δημιουργήσαμε παραγωγικούς και οικολογικούς καλοκαιρινούς λαχανόκηπους στα παρτέρια μιλώντας για το έδαφος, τη συγκαλλιέργεια, την αμειψισπορά, τις τοπικές ποικιλίες και τα είδη που ήρθαν από την Αμερική και αποτελούν πλέον μέρος της μεσογειακής διατροφής, όπως τομάτες, πιπεριές αλλά και οι «τρεις αδερφές» (συγκαλλιέργεια με καλαμπόκι, φασολάκια και κολοκύθες).